Operatie Onderbeet - Paardenkliniek de Hooge Wijst

Ga naar de inhoud
Casus

Verslag van Eefje van Beurden, stagiere NHB Deurne
Bij kliniek De Hooge Wijst kregen we een shetlander aangeboden die geconstateerd was met  onderbeet. Maar wat is nou eigenlijk onderbeet? Onderbeet is als de onderkaak van de pony langer is dan de boven kaak(zie foto 1). De tanden en kiezen sluiten dus niet mooi op elkaar en de bovenste snijtanden rusten op het tand vlees van de onderkaak. Dit levert irritaties op aan het tandvlees. Het is moeilijk eten als tanden en kiezen niet op elkaar aan sluiten. Om dit probleem op te lossen moest het dier geopereerd worden.
De voorbereiding van de operatie gaat anders dan normaal. We hebben namelijk niet met een steriele operatie te maken, omdat we namelijk in de mond van het paard moeten zijn. De binnen kant van de mond ga ja natuurlijk niet wassen de buiten kant (de kaken) moeten wel worden gewassen met betadine.Doel van de operatie: Een beugel maken voor de onderkaak, zodat de kaak vast blijft staan en niet meer de kans krijgt om door te groeien. In tegenstelling tot de boven kaak die krijgt namelijk wel de mogelijkheid om door te blijven groeien tot dat de kaken goed op elkaar staan. Dit duurt een enige tijd de kaak heeft namelijk de tijd nodig om te groeien. De kaak zal 2 mm per maand groeien. Aangezien de pony een onderbeet had van 9 mm duurt dit ongeveer vier en halve maand tot vijf maanden.
Uitvoering: Een mond van een pony kan niet zo wijd open als bijvoorbeeld een mond van een hond. Het was dus erg lastig om een beugel te maken in zo’n kleine ruimte, maar daar had Ruud (de dierenarts) iets op bedacht. Met stevige naald ging hij ter hoogte van vierde kies een klein door gangentje maken. Hij stak de naald helemaal naar binnen zelfs tussen de kiezen door(dit heeft veel naalden gekost en veel kracht vereist van de dierenarts). Toen de doorgang nou een maal vrij was kon Ruud een ijzerdraad door de naald naar binnen schuiven en daarna de naald verwijderen. Dit was het truckje om het ijzerdraad achter de kiezen te krijgen. Je doet de draad om een aantal kiezen heen en niet alleen maar om een kies, want als je dat zou doen komt er veelte veel druk op een kies te staan en kan het nare gevolgen hebben. Dit proces deed Ruud zowel bij de linkerkant van de onderkaak als bij de rechterkant van de onderkaak. Ook vijlde hij kleine groefjes in de snijtanden waar dan uiteindelijk het ijzerdraad in kon ‘vallen’(liggen). Hij bracht de draden naar voor en draaide ze aan voor extra stevigheid en om het geheel strakker te maken. Ook bevestigde hij de draden aan elkaar zodat het een groot geheel werd. Het ijzerdraad kan voor in de mond gaan irriteren dus heeft Ruud ook nog een bitje gemaakt  om verwondingen te verkomen in de mond (zie foto)

Anders dan verwacht ging het groeiproces veel sneller dan we het hadden geschat. De boven kaak was binnen drie maanden even lang als de onderkaak. Aangezien de tanden en kiezen mooi op elkaar stonden, kon de beugel worden verwijderd. Dit ging onder verdoving. De ijzerdraden werden eruit gehaald en de blauwe bescherm laag ging er ook uit. Het tandvlees van de shetlander was een beetje geïrriteerd geraakt door het beschermlaagje , maar niks geneest sneller dan de mond. Falco zoals de shetlander heet staat nu met een geheel andere glimlach in de stal.
Resultaat:Terug naar de inhoud