De kleine operatie - Paardenkliniek de Hooge Wijst

Ga naar de inhoud
Casus

Het voorbereiden van uw huisdier op een operatie

Uw huisdier dient nuchter te zijn voor de operatie. Dit houdt in dat hij vanaf 18.00 uur de avond voor de operatie niets meer mag eten. Uw huisdier mag nog wel gewoon drinken. Een lege maag voorkomt braken bij de anesthesie, en daarmee verslikken tijdens de anesthesie.

Houdt katten de dag voor de operatie altijd binnen! Daarmee kunt u zeker zeggen dat het dier ook écht nuchter is

Uw huisdier dient goed verzorgd te zijn. Dat wil zeggen dat hij netjes ontwormd is, en dat hij netjes vlooivrij is. In een operatiekamer is hygiëne van levensbelang, en daarom is het belangrijk dat uw dier niet onder modder of dergelijke zit.

Laat uw hond voordat u hem brengt uit. Een lege blaas en lege darmen zijn fijner voor uw dier, en voor onze dierenarts. Ga geen zware inspanningen doen met uw dier, zoals fietsen. Een operatie is een uitputtingsslag voor uw dier.

Breng uw hond met een goede stevige korte riem, en een stevige halsband. Sommige dieren zijn bang bij de dierenarts. Een goede lijn en halsband voorkomen extra onrust.

Breng katten of andere kleine dieren in een stevig hokje.

Neem een kleedje of deken mee van het dier zelf. Als hij bij ontwaken uit zijn narcose zijn eigen lucht ruikt, zal het dier rustiger ontwaken.


De nazorg van uw huisdier na een operatie

Op de praktijk

Het dier blijft bij ons in observatie totdat hij volledig wakker is. Pas dan gaat hij met u naar huis. Bij ons is continu geschoold personeel aanwezig om in te grijpen bij eventuele complicaties.

Door de eigenaar

Leg het dier op een rustige, warme en vertrouwde plaats

Het dier mag de volgende dag pas wat eten en drinken. Geef het dan kleine beetje van zijn eigen voer, of van het voorgeschreven voer van de dierenarts.

Produceren van ontlasting kan wat langer op zich laten wachten na een operatie. Het dier moet wel diezelfde dag plassen

Het dier mag niet aan de wond zitten. Vaak volstaat een t- shirt of een rompertje om wonden af te dekken. Daarin legt u een verbandje, of maandverband om wondvocht te absorberen. Er zijn ook kappen in de omloop, maar vaak leveren deze nog meer stress op voor het dier.

Voorkom dat uw dier wilde bewegingen maakt. Dit houdt in dat katten een paar dagen binnen moeten blijven. En dat honden tot 2 weken na de operatie enkel aan de lijn uitgelaten mogen worden.

Geef de medicijnen zoals voorgeschreven

Bel de volgende dag om 12.00 uur om ons te vertellen hoe het met de patiënt gaat

Wij zien u graag na 10 dagen terug voor controle. En om eventuele hechtingen te verwijderen.


Neem contact op in de volgende gevallen

Als het dier 24 uur na de operatie nog niets heeft gegeten of gedronken

Als het dier koorts heeft, of de 2e dag na de operatie nog suf is

Bij veel etter uit de wond, of als de wondranden open zijn gaan staan

Als er veel bloed of vocht uit de wond komt

ALS U HET ZELF NIET VERTROUWD. U kunt beter 1x voor niets komen, dan 1x te laat!!!Terug naar de inhoud