Keizersnede bij een paard - Paardenkliniek de Hooge Wijst

Ga naar de inhoud
Casus

Ik mag met trots een verslag schrijven over een paard dat een keizersnede moest ondergaan. Toen we op stage aankwamen was Ruud (de dierenarts) al bezig met het paard op te voelen. Het veulen lag niet in de juiste positie om ‘natuurlijk’ geboren te worden. Dus had Ruud besloten om het veulen eruit te halen doormiddel van een keizersnede.
Het paard wordt bij het operatie gedeelte helemaal steriel gemaakt doormiddel van betadine, water, en spiritus. Dan wordt het operatiegebied ook nog glad geschoren en opnieuw gewassen. Daarna wordt het afgedekt met een steriele operatiedoek.


Daarna werd het paard licht gesedeerd en vervolgens werd het plaatselijk verdoofd op de plek waar de snede zal plaats vinden.

Ruud had de snede vlak achter het onderste gedeelte van de achterste rib gemaakt. Daar hadden we genoeg ruimte om het veulen eruit te kunnen halen.
De snede liep niet kaars recht naar beneden, maar in een boog (zie afbeelding).De anatomie van het paard dwingt de operateur hier toe daar hoger gelegen heel weinig ruimte tussen de laatste rib en het bekken is. Nadeel is echter dat tijdens de operatie een gedeelte van het darmstelsel door de wond naar buiten kan treden. Toen  Ruud het buikvlies open sneed dreigden de darmen er uit te puilen. Onder begeleiding van Ruud,ter voorkoming van schade aan het darmstelsel werd een gedeelte van de baarmoeder, waarin een beentje, door de snede naar buiten gehaald. Na een snede in de baarmoeder stak het beentje naar buiten en al snel volgde het hoofdje en het ander beentje van het veulen. Toen was het de taak aan twee sterken mannen om het veulen eruit te trekken. En werd met succes een levend veulen geboren.


De merrie moest nog dicht gehecht worden en met een groot gapend gat als dit (zie afbeelding) is dat niet zo maar gebeurd. Op  de foto’s kun je zien dat dit met beleid in verschillende stappen dicht wordt gehecht. Nadat de wond dicht was, werd er nog antibioticum in het operatie gedeelte toegediend. En vervolgens werd de wond nog behandeld met aluminiumspray.


Het nageboorte komt gewoon via de natuurlijke uitgang eruit. Aangezien het nageboorte nog er vast zat werd het paard gespoten met een medicijn (oxytocine) dat de  weeën weer opgang brengt waardoor het eruit persen van het nageboorte sneller gaat.

Eefje van Beurden

Terug naar de inhoud