Hoefverzorging - Paardenkliniek de Hooge Wijst

Ga naar de inhoud
Paarden

Hoeven zijn belangrijk voor paarden en pony's. `No Feet no horse`, zegt de Engelsman niet voor niets! Hoeven moet je gezond en veerkrachtig houden. Dat kan de hoefsmid niet alleen. De eigenaar of verzorger heeft daarin ook een voorname taak. In dit verslag enkele praktijktips en iets over hoefverzorging. Goede hoefverzorging begint bij veel beweging.door stappen, draven en galopperen wordt de hoef steeds belast en vervolgens weer ontlast. Als gevolg van drukveranderingen, verandert de hoef steeds van vorm. Dat kan omdat een hoef, hoewel door een harde hoornmassa omgeven, ook veerkrachtig is in al zijn delen.
Deze veerkrachtigheid is van grote betekenis, omdat het een goede doorbloeding en voeding van de hoef stimuleert.

Samenvattend noemen we dit doorbloedingsysteem tijdens het inkrimpen en uitzetten van de hoef bij belasting, het hoefmechanisme.De elasticiteit van de hoorn is mede afhankelijk van het gehalte aan water dit is bij 

1e de wand 10 %
2e de zool 30 %
3e de straal 42 %

Terwijl dezelfde hoorndelen een gemiddeld vetgehalte van

1e de wand 0,95 %
2e de straal 0,25 %
3e de straal 0,50 %

Het gehalte aan water en vet heeft een grote invloed op de elasticiteit van het hoorn; bij een hoog gehalte van beide is de hoef zeer veerkrachtig, terwijl bij sterk verdampen en indrogen het hoorn te hard wordt, gaat schrompelen en brokkelt. Bij brokkelhoeven en klemhoeven is dit onder andere het geval. Het hoorn is zeer goed bestand tegen scheikundige inwerking van vreemde stoffen. Zo hebben zuren weinig invloed op het hoorn; alleen salpeterzuur maakt het murw. Om uitdrogen tijdens lange periode tegen te gaan is het zinvol om paarden met de hoeven in nat zand te zetten dit enkele malen per week gedurende enkele uren, of de stro box waar hij instaat goed vochtig te houden. Alleen maar even nat spuiten is onvoldoende de vocht opname gaat namelijk zeer langzaam.

Schone stal
Ook een schone stal helpt hoefproblemen te voorkomen. Onreinheid en ophoping van vuil in de straalgroeve kan aanleiding geven tot rotstraal. Door kleine steentjes kunnen zoolzweren ontstaan, dagelijks de onderkant en stralen goed schoonmaken of met water goed uitwassen. Rotstraal is te herkennen aan een natte, zachte, onregelmatige en deels verschrompelde straal.
In de regel begint het in de middelste straalgroeve. In ernstige gevallen komt er een vieze stinkende vloeistof vrij
Rotstraal kan ontaarden in gevoelig lopen tot kreupelheid en dikke benen. Over het algemeen is het niet moeilijk te genezen, zuiver snijden en daarna met bruine teer Egyptische zalf of met betadine werkt goed  Het werkt ook goed om eventueel gaasjes in teer te drenken en deze in de straalgroeve te stoppen, enkele keren per week is voldoende.

De grote fout bij rotstraal is de voet onder af te sluiten d.m.v verbandijzer, zolen e.d. omdat namelijk de voet gaat zweten en de straal weer week wordt, (water gehalte straal is 42 %). Het beste is de voet open laten en schoon houden zodat er voldoende zuurstof bij kan en natuurlijk de behandeling herhalen totdat de straal droog blijft.

Paarden die dit probleem blijven houden kun je ook met een luchtdrukzool beslaan. Dit is een zool met een soort ballon die onder het ijzer uitkomt zodat bij elke pas er lucht uitgeperst wordt en bij het opnemen lucht ingezogen wordt, dus hierbij wordt de straal niet afgesloten.

Een zoolzweer geeft meestal acute ernstige kreupelheid raadpleeg altijd eerst uw hoefsmid hij kan meestal de voet even netjes bijsnijden en met een visiteertang bepalen waar de meeste pijn is en met een renet de plaats uitsnijden. Wanneer de zoolzweer gevonden is, en de druk is uit de hoef dan is de kreupelheid meestal gelijk minder, en kan hij door b.v. een ijzer er onder te zetten, zorgen dat uw paard weer binnen een paar uur normaal weer kan lopen. Deze handelwijze werkt meestal het beste omdat wanneer het paard loopt hij zelf door de druk het ontstekingsvocht eruit kan werken. Ook kan dan de wond beschermd worden en men tevens een gaasje tussen het ijzer en de wond kan instoppen en dit zo goed te kunnen behandelen.

Uw hoefsmid in samenwerking met een dierenarts, kunnen dit uitvoeren en verder adviseren.

Bekappen en beslaan
De periodieke verzorging door de hoefsmid is belangrijk.
Elke 8 tot 10 weken dient een paard te worden bekapt.
De draagrand kan dan zover inkorten dat het voor de hoefsmid moeilijk wordt om er nog iets van te maken.
Bij bekappen wordt los en overtollig hoorn van de zool verwijderd en de straalgroeve worden goed open gelegd. Met een kapmes wordt de draagrand ingekort, en met de hoefrasp wordt de voet weer netjes in model gezet.

Bij het bekappen wordt de voetas recht gericht zowel van voren als van opzij gezien.(links)
Veel paarden staan op beslag, doel daarvan is te veel slijting tegen te gaan, verbetering van gangen, het vergroten van grip (scherp zetten), therapeutisch beslag.
Controleer regelmatig of het beslag nog goed vast zit. Verwaarloosd beslag kan veel nadelige gevolgen hebben voor uw paard, daarom moet het elke 8 tot 10 weken vernieuwd worden. 

Standcorrecties
Afwijkende beenstanden zijn nadelig voor de gangen en de belasting van de gewrichten.
Zij kunnen ontstaan door verkeerd afslijten of gewoon in aanleg aanwezig zijn.
Bekende voorbeelden zijn de Franse stand de toontreder en de steile stand.
Bij jonge paarden hebben we te maken met groeischijven het been. Daarom kunnen standcorrecties het beste vanaf jonge leeftijd worden uitgevoerd.
Doel van de correcties is altijd proberen het verkrijgen van een rechte been en voetas.

Met een veulen van 6 weken oud kun je al beginnen door wekelijks een dun laagje af te snijden aan de niet afgesleten zijde van het hoefje kan wonderen verrichten. U kunt het de hoefsmid laten doen of het zelf leren. De hoefsmid zal u hierbij graag helpen Doe dit wel geleidelijk vaak een beetje is beter dan in een keer. Controleer de stand regelmatig ook bij veulens die wel recht staan. Evenals dat verbetering van een afwijkende stand mogelijk is, kan uit een normale stand ook een afwijkende ontstaan door verkeerd afslijten Vooral bij droge perioden op harde grond is een controle van de beenstanden geen overbodige luxe. Verwaarloos dat niet, want op oudere leeftijd wordt correctie steeds moeilijker of zelfs niet meer uitvoerbaar. In ernstige gevallen kan het nodig zijn een ijzer te gebruiken in zeer jonge leeftijd tijdens het correctieproces.

Hoefsmeersels
Het aanbrengen van hoefsmeersels is meer voor een verzorgd uiterlijk dan voor de hoefverzorging.Vet trekt slecht in de hoorn. Het heeft dus weinig of geen effect op het elastisch maken. Een genezende werking is er niet. Soms kan het nadelig werken er kleeft namelijk zand en vuil aan de ingesmeerde hoef. Als daar elke dag een nieuw deklaagje overheen komt, dan krijg je op den duur als het ware een korst er omheen, dus er kan geen vocht meer in de voet en verdwijnt zijn elasticiteit.

Bron: hoofcare.nl

Hoefsmid Roy den Bieman uit Vorstenbosch

Hoefsmid Axel Manders uit Nistelrode


De bekapte ondervoet bezien:

A. Hoornwand of draagwand.
B. Witte lijn of nagellijn (beter genoemd gele lijn).
C. Zool.
D. Straal.
E. Zijdelingse Straalgroeve.
F. Middelste Straalgroeve.
G. Steunsels, Verzenomslag (een omslag van de draagwand).
H. Hoornige ballen.
I. Verzenen.

Terug naar de inhoud