Hermafrodiet - Paardenkliniek de Hooge Wijst

Ga naar de inhoud
Paarden

Hermafroditisme- tweeslachtigheid

De voortplantingsorganen ontstaan van vanuit dezelfde embryonale structuren.
Een fout in de ontwikkeling van deze structuren kan leiden tot een paard dat niet beschikt over de normale structuren zoals die bij de normale paarden tot uitdrukking komen.
Zo’n individu noemt men een hermafrodiet of wel intersex.
Normaliter kan men de sexe wel aan het paard vaststellen aan de uitstraling en het type van zijn geslachtsklieren, namelijk teelballen of eierstokken en of de verschijningsvorm van het geslachtsapparaat. Een normaal paard beschikt over al deze drie eigenschappen, doch de intersex wijkt minstens in een van deze categorieën af.

We onderscheiden ware hermafrodieten, pseudo vrouwelijke en pseudo mannelijke hermafrodieten. Hermafrodieten beschikken zowel over mannelijke als vrouwelijke geslachtsklieren, dus zowel over teelbal of testikel- als eierstok weefsel.
Pseudo hermafrodieten beschikken slechts over de geslachtsklieren van een sexe, dus of testikel- dan wel eierstokweefsel en worden derhalve geclassificeerd als pseudo vrouwelijk- dan wel pseudo mannelijk individu op basis van de aanwezigheid van deze geslachtsklieren.
De ware hermafrodiet is veel zeldzamer dan de pseudo hermafrodiet. Bij de ware hermafrodiet kan de ene geslachtsklier een teelbal en de andere een eierstok zijn, dan wel kan er sprake zijn van een geslachtsklieren bestaande uit bestanddelen van zowel teelbal- als eierstokweefsel.
Ondanks deze gegevenheid kan de balans van de uiterlijke kenmerken echter doorslaan naar mannelijke dan wel naar de vrouwelijke kant.
De mannelijke pseudo hermafrodiet is de meest voorkomende intersex bij paarden en deze heeft vaak, onvoldoende ontwikkelde, testikels in of nabij het lieskanaal en een op een penis lijkende structuur met vaak ook een onderontwikkelde voorhuid. Deze onderontwikkelde penis en voorhuid zijn dan wel min of meer op de normale locatie in het liesgebied aanwezig dan wel in de bilspleet.
Hoewel de uiterlijke verschijningsvorm op die van de merrie kan lijken te zijn, is het sexuele gedrag dat van de hengst.
De meeste mannelijke pseudo hermafrodieten zijn namelijk genetisch bepaalde vrouwelijke dieren.
Echter omtrent veel gegevens met betrekking tot deze bovenvermelde afwijking is heel veel nog niet wetenschappelijk onderzocht en bevestigd.

Bron: eigen ervaringen Drs.R. van der Linde en het naslagwerk Equine Surgery van de hand van  Jorg A.Auer Dr Med Vet, MS, Dipl ACVS
Professor of Surgery Director, Veterinary- Surgical Clinic University of Zurich.        


Zie voor meer informatie:
http://forums.horsecity.com/index.php?showtopic=8022869

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/40468-hermafroditisme-en-pseudohermafroditisme.html

Terug naar de inhoud